Sunday, November 24, 2024

Oud-weerman John Bernard (1937-2024) paste bij onheilspellend weer zijn toon aan

 

Voormalig tv-weerman John Bernard (87) is overleden. Hij werkte 45 jaar als meteoroloog, maar verwierf vooral bekendheid als duider van het weer. Eerst bij de NOS, daarna bij RTL 4.

Op 22 augustus 2002 – 22 jaar geleden alweer – nam Bernard afscheid van RTL 4, de zender waarmee hij de pioniersjaren van nabij meemaakte. Hoofdredacteur Ilse Openeer van RTL Nieuws beschrijft hem als een zeer kundige en vriendelijke collega die het weer altijd nauwgezet presenteerde. ‘En bij onheilspellend weer paste John zijn toon aan.’

Vermaard in tv-kringen is de anekdote dat John Bernard het begin van de Golfoorlog juiste voorspelde – ook Openeer refereert er in haar verklaring aan. De weerman was op de vooravond van 16 januari 1991 de kamer binnengestapt van Rik Rensen, de toenmalige hoofdredacteur van het RTL-4 Nieuws.

Bernard adviseerde Rensen om zijn nieuwsmensen paraat te houden, omdat de meteorologische omstandigheden in de regio Irak perfect waren voor een aanval. Dat wil zeggen: ‘Haast onbewolkt, en nieuwe maan die binnendringers onzichtbaar maakte voor de Irakese verdedigers, temeer omdat die nauwelijks over nachtzicht beschikten’, reconstrueerde de Volkskrant in 2003.

Openeer: ‘Daardoor was onze nieuwsorganisatie wakker.’ Om acht minuten over half één meldde CNN inderdaad de eerste explosies in Bagdad, waarmee RTL de publieke omroepen op punten versloeg.

Zulke weeradviezen verspreidde Bernard ook op lokaler niveau. Hij vertelde zelf over de storm die woedde, ergens in de beginjaren van RTL. ‘We zaten toen in een klein pandje op een industrieterrein. Ik zei toen tegen mijn eindredacteur dat ik ging vertellen dat mensen binnen moesten blijven. Hij keek me aan met een blik of ik gek was. Niet veel later vlogen de dakplaten van de daken af.’

‘Winterse buien’

Als vertrouwd gezicht in menig huiskamer kweet Bernard zich nauwgezet van zijn taak. In onbevestigde berichten duikt hij op als de uitvinder van de term ‘gevoelstemperatuur’ en ‘winterse buien’. De Volkskrant noemde hem de eerste KNMI-weerman te die commercieel ging.

Voor zijn tv-carrière werkte Bernard jarenlang bij het KNMI. In een interview door RTL Nieuws in 2019, samen met weervrouw Helga van Leur, bracht hij de winter van 1962 als een van de meest extreme meteorologische omstandigheden ter sprake. ‘Toen werkte ik bij de KNMI op vliegveld Zestienhoven in Rotterdam. Het was toen een verschrikkelijke winter, de heftigste ooit.’

Na zijn pensioen bij RTL zette Bernard zich jarenlang in voor het Nationaal Ouderenfonds. Hij gaf onder meer tips aan ouderen wat ze wel en niet moesten doen tijdens een hittegolf. Zelf had hij ‘een hekel aan hele warme dagen’.

No comments: